Computer Hardware MCQ Questions and Answers [PDF]

Computer Hardware MCQ Questions and answers PDF download free. Objective type multiple choice Question Bank for competitive exams.

Computer Hardware MCQ Questions and Answers PDF

1. Processor, main memory (RAM), hard disk, CD/DVD drive, CMOS, BIOS chip, etc. are housed inside _____.

(a) input unit

(b) Central Processing Unit (CPU)

(c) output unit

(d) all of them

Ans. b

2. ______ contains slots for fixing/ connecting processor, main memory (RAM), hard disk, CD/DVD drive, CMOS, BIOS chip, etc.

(a) Mother board      

(b) bread board

(c) key board            

(d) dash board

Ans. a

3. A stylus used to provide input through CRT monitor is called _______.

(a) scanner

(b) digital tablet

(c) light pen

(d) printer

Ans. c

4. VDU is expanded as ______.

(a) Visual Display Unit

(b) Virtual Display Unit

(c) Visual Deception Unit

(d) Visual Display University

Ans. a

5. In computer monitors, CRT stands for _____.

(a) Cadmium Ray Tube

(b) Cathode Ray Tube

(c) Cathode Ray Twist

(d) Cathode Rim Tube

Ans. b

6. Cathode Ray Tube (CRT) monitor has ______ level of power consumption amongst monitors.

(a) highest    

(b) lowest      

(c) zero          

(d) least

Ans. a

7. LCD is expanded as _____.

(a) Linear Crystal Display              

(b) Liquid Crystal Dialog

(c) Liquid Crystal Display              

(d) Liquid Canister Display

Ans. c

8. LED is expanded as _______.

(a) Linear Emitting Diode

(b) Light Emitting Diode

(c) Liquid Emitting Diode

(d) Light Emitting Display

Ans. b

9. The display of LCD monitor is ______ than that of LED monitor.

(a) lighter      

(b) heavier

(c) brighter    

(d) duller

Ans. d

10. Height to width ratio of a monitor screen is called ______.

(a) aspect ratio

(b) length ratio

(c) width ratio

(d) diagonal ratio

Ans. a

11. Generally, CRT monitors had aspect ratio of ______.

(a) 16:9          

(b) 4:3            

(c) 16:10        

(d) 1:1

Ans. b

12. The type of printer which hits the paper to produce print is called _____.

(a) monitor

(b) scanner

(c) non-impact type printer

(d) impact type printer

Ans. d

13. The type of printer which does not hit the paper to produce print is called ______.

(a) monitor

(b) scanner

(c) non-impact type printer

(d) impact type printer

Ans. c

14. Dot matrix printer belongs to _______ category.

(a) monitor

(b) scanner

(c) non-impact type printer

(d) impact type printer

Ans. d

15. LASER printer, ink jet printer, thermal printer and plotter belong to ____ category.

(a) monitor

(b) scanner

(c) non-impact type printer

(d) impact type printer

Ans. c

16. Thermal printer uses  ______ coated paper, which turns black when heat is applied.

(a) chromium           

(b) BisPhenol          

(c) nickel                   

(d) toner powder

Ans. b

17. The unit which splits power supply to various voltages required for their units of a computer is called _____ .

(a) transformer         

(b) Switch Mode Power Supply (SMPS)

(c) transistor             

(d) transducer

Ans. b

18. Full form for SMPS in computer is _____.

(a) Sync Mode Power Supply

(b) Switch Mode Power Supply

(c) Stake Mode Power Supply

(d) Switch Mode Power Socket

Ans. b

19. In a desktop computer, _____ produces radio frequency interference.

(a) SMPS

(b) Micro-Processor

(c) RAM

(d) Mouse

Ans. b

20. The opening provided in the front panel or rear panel of a CPU for connecting peripherals is called _____.

(a) socket      

(b) pin

(c) port           

(d) part

Ans. c

21. External dialup MODEM can be connected to a computer using ______ port.

(a) RS232/ serial

(b) PS/2

(c) VGA

(d) LPT

Ans. a

22. Old style (SIMPLEX) printer (like dot matrix printer) may be connected to a computer using _____ port.

(a) RS232/ serial

(b) PS/2

(c) VGA

(d) LPT

Ans. d

23. Modern (DUPLEX) printer (like LASER jet, inkjet printers) may be connected to a computer using ______ port.

(a) RS232/ serial

(b) USB

(c) PS/2

(d) VGA

Ans. b

24. Broadband connection may be connected through _____ port.

(a) RJ45/ Ethernet              

(b) USB

(c) PS/2                                 

(d) VGA

Ans. a

25. Printer, fax machine, scanner, web camera, external DVD writer, external hard disk, etc. can be connected to computer using ______ port.

(a) RJ45        

(b) USB

(c) PS/2         

(d) VGA

Ans. b

26. Joystick can be connected to computer using ______ port.

(a) 3.5mm jack         

(b) RJ11

(c) RJ45                    

(d) Game

Ans. d

27. PS/2 stands for ______.

(a) Registered Jack 11

(b) Registered Jack 45

(c) Personal System 2

(d) Recommended Standard 232

Ans. c

28. RJ11 stands for _____.

(a) Registered Jack 11

(b) Registered Jack 45

(c) Personal System 2

(d) Recommended Standard 232

Ans. a

29. RJ45 stands for _____ .

(a) Registered Jack 11

(b) Registered Jack 45

(c) Personal System 2

(d) Recommended Standard 232

Ans. b

30. RS232 stands for _____.

(a) Registered Jack 11

(b) Registered Jack 45

(c) Personal System 2

(d) Recommended Standard 232

Ans. d

Computer Hardware MCQ Questions and answers PDFDownload
295 Tally MCQ Questions PDFClick here
Computer MCQ E-Book for Competitive Exams [6000 MCQs]Click here

2 thoughts on “Computer Hardware MCQ Questions and Answers [PDF]

Comments are closed.