ITI ES MCQ PDF Preparation to the world of work and Essential skills for Success

ITI ES MCQ PDF preparation to the world of work and essential skills for success. These are the new questions provided by DGT in 2022.

ITI ES MCQ Essential skills for Success

1. Which of the following does not constitute your identity?

a) Opinions

b) Values

c) Likes

d) Marks scored in an exam

Ans. d

2. ______ are the abilities and qualities you have as a person that helps you grow well in life and career.

a) Personal Strengths

b) Personal Weaknesses

c) Opportunities

d) Threats

Ans. a

3. Which of the following is an example of personal weakness?

a) Confidence

b) Being lazy

c) Hard working

d) Active

Ans. b

4. What is stress?

a) Feeling of joy

b) Feeling of surprise

c) Feeling of delight

d) Feeling of frustration/disappointment

Ans. d

5. Which of these is a sign of good stress?

a) It prevents you from pursuing your goals.

b) It makes you doubt yourself

c) Does not lead to long-term tension, loss of sleep

d) Makes you physically ill or cause pain

Ans. c

6. Which of these can be a cause of stress?

a) Pressure to perform in exams

b) Conflict among friends

c) Long commute from home to work

d) All of these

Ans. d

7. Which of the following is true about stress?

a) Stress can be managed                 

b) Stress cannot be controlled

c) Stress can not be decreased          

d) All of these

Ans. a

8. Which of the following statements is true?

a) Only experts can solve any problem

b) The more problems you solve, the better you will get at problem solving!

c) We need to pursue a course to even solve a simple problem

d) It is not important to solve any problem

Ans. b

9. If someone is impulsive, it means that they act on instinct, without well about their decisions. Impulsive decisions may lead to ______

a) No negotiation and disappointment

b) wise negotiation

c) Win

d) None of these

Ans. a

10. Decisions based on your personal priorities lead to _____

a) no negotiation       

b) wise negotiation    

c) disappointment      

d) None of these

Ans. b

11. Which of the following statement is true about time management?

a) It will help to get more done in less time, even when there is time constraint

b) Good time management enables you to work smarter

c) You will be able to meet deadlines and deliver quality products or services

d) All of these

Ans. d

12. What is a comfort zone?

a) It is a place where we go to sleep

b) It is a place where children live

c) Our familiar Lifestyle and behavior is our comfort zone

d) A place designed in airport for resting

Ans. c

13. Which of these statements is true?

a) All jobs are available in all cities

b) Some cities have more opportunities than others for certain job roles

c) Salary in metro cities is always higher than small towns

d) Only a few cities have job opportunities

Ans. b

14. Which of these expenses are incurred when we move to a new city?

a) Buying new clothes

b) Buying books

c) Buying shoes

d) Rent of an accommodation

Ans. d

15. Which among these are not good manners while travelling by public transport?

a) Push back our seat without checking with the person on the back seat

b) Be polite to fellow passengers and staff

c) Follow the instructions of the cabin manager

d) Speak in a low voice

Ans. a

Preparation to the World of Work

1. What is the meaning of career journey?

a) It has a clear starting point and ending point

b) It includes multiple jobs

c) It is well defined and has a fixed title and salay

d) It is usually short term

Ans. b

2. Career is a lifelong process

a) True                       

b) False

Ans. a

3. Which of this is a part of your career development?

a) Your abilities                      

b) Your interests        

c) Your determination                       

d) All of these

Ans. d

4. What is the meaning of an entry level job?

a) It helps to enter the office

b) Junior interior designer

c) It is a starting or junior level job

d) Security Guard

Ans. c

5. What is career card/career pathway poster?

a) It is a consolidation of information of a particular career in one place

b) It consists of my skills and qualifications

c) It has informations about a particular employer

d) None of these

Ans. a

6. Career pathways can help you in finding your way among the thousands of different occupations

a) True

b) False

Ans. a

7. Which of the following websites are not popular for finding jobs?

a) Linkedin.com

b) Sheroes.com

c) Naukri.com

d) Twitter.com

Ans. d

8. Career pathways help us in

a) identifying career choices

b) exploring careers for similar skills & interests

c) making a career plan

d) All of these

Ans. d

9. Choose a statement that is not true of SMART goals

a) It makes life a lot easier

b) It’s difficult to understand

c) It helps us in building our dream career

d) It helps us to stay on track to achieve the most important things in life

Ans. b

10. A factually written resume is your first way of introduction to the employer

a) True

b) False

Ans. a

11. Choose common job search engine/sites from below

a) naukri.com

b) timesjobs.com

c) linkedin

d) All of these

Ans. d

12. Choose the sign of fake job postings

a) Job postings with employer’s contact number

b) Job postings with unclear job description

c) Job postings with updated website

d) All of these

Ans. b

13. For the interview process a candidate needs to prepare himself/herself in three stages. Choose these three stages from below options

a) Try-focus-succeed

b) Before-during-after

c) Meet-talk-listen

d) None of these

Ans. b

14. When an interviewer asks you to tell more about yourself you can share

a) Details about your family

b) Details about your education and qualification

c) Your interest and hobbies

d) All of these

Ans. d

15. If you have an interview tomorrow, what are the necessary documents you should carry

a) Multiple copies of resume

b) ID proofs

c) Original & photocopies of the educational qualification & experience certificates

d) All of these

Ans. d

ITI ES MCQ PDF World of work & Essential skills for success Download [40 Question]
Buy Best ES MCQ E-Book in Just Rs.19/- [1400 Questions in English]
ITI ES Question OSHEE and Quality Management/Tool 2023 [PDF]
ITI Employability skills IT Literacy Question Bank [PDF] 2023