ITI Machinist Question Bank [PDF]

ITI Machinist Question Bank

CTS ITI Machinist question bank MCQ PDF download free for 2021-22 Offline/Online/CBT theory exam paper preparation in Hindi/English.

1. निम्नलिखित में से कौनसी धातु की भौतिक सम्पति है?

a) weight

b) Ductility

c) Malleability

d) Elasticity

Ans. a

2. निम्नलिखित में से किस धातु में एक रेशेदार सरंचना होती है?

a) Mild steel

b) Wrought iron

c) Cast iron

d) Bronze

Ans. b

3. निम्नलिखित में से किस धातु की सम्पत्ति पहनने और घर्षण में मदद करती है?

a) Machinability

b) Hardness

c) Toughness

d) Tenacity

Ans. b

4. धातुओं की कौन सी यांत्रिक सम्पति पतली चादरों के उत्पादन में फायदे है ?

a) Ductility

b) Malleability

c) Tenacity

d) Machinability

Ans. b

5. धातु की कौनसी सम्पत्ति धातुओं से तार बनाने में उपयोगी है?

a) Hardness

b) Elasticity

c) Ductility

d) Malleability

Ans. c

6. क्रेन हुक बनाने के लिए निम्नलिखित में से कौनसी सामग्री अधिक उपयुक्त है?

a) Tungston

b) Cast iron

c) Steel

d) Wrought iron

Ans. d

7. स्क्रू थ्रेड को मापने के लिए किस मापक यंत्र का उपयोग किया जाता है?

a) screw thread micrometer

b) Vernier caliper

c) Vernier height gauge

d) Vernier bevel protractor

Ans. a

8. कठिन सामग्रियों को पिसने के लिए किस प्रकार के अपघर्षक का उपयोग किया जाता है?

a) Brown aluminium oxide

b) Green silicon oxide

c) Aluminium oxide

d) Silicon carbide

Ans. a

9. कार्बन स्टिल्स जैसी उच्च तन्यता ताकत सामग्री को पिसने के लिए किस प्रकार के अपघर्षक का उपयोग किया जाता है | उच्च गति स्टिल्स?

a) Silicon carbide

b) Aluminium oxide

c) Green silicon carbide

d) Cordundum

Ans. b

10. Which comes under the machine safety?

a) Don’t wear a ring, watch or chain

b) Don’t walk under suspended load

c) Stop the machine before changing the speed

d) Don’t try to stop a running machine in with hands

Ans. c

ITI machinist objective questions pdf in English 1st SEM (first year)Download
ITI machinist questions and answers 2nd semesterDownload
ITI machinist question 3rd sem (2nd year)Download
ITI machinist objective type questions and answers 4th semesterDownload
Employability skills 110 most important question pdfCheck

One thought on “ITI Machinist Question Bank [PDF]

Leave a Reply

Your email address will not be published.