ITI Engineering Drawing Questions and Answers PDF [160 MCQs]

ITI Engineering drawing Questions and Answers PDF (Hindi + English) for 2023 Exams preparation. Most Helpful MCQ set for ITI 1st year and 2nd year Students Online CBT test also for competitive exam.

ITI Engineering Drawing Questions and Answers

1. Which view is obtained on the vertical plane?/ ऊर्ध्वाधर तल पर कौन सा दृश्य प्राप्त होता है?

a) Front view              

b) Top view

c) Left side view         

d) Right side view

Ans. a

2. A drawing instrument set usually contains all of the following except/ एक ड्राइंग इंस्ट्रूमेंट सेट में आमतौर पर निम्न को छोड़कर सभी शामिल होते हैं [Jan 2018]

a) Bow compass         

b) Scale          

c) Dividers                  

d) Extra leads

Ans. B or D (Not sure)

3. A title block contains all of the following information except/ एक टाइटल ब्लॉक में निम्नलिखित को छोड़कर सभी जानकारी होती है [Jan 2018]

a) Name and address of the company          

b) Parts list

c) Drawing sheet size letter designation       

d) Drawing number

Ans. B

4. Centre line are drawn as / केंद्र रेखा के _____ रूप में खींची जाती हैं [Jan 2018]

a) Continuous narrow lines                            

b) Dashed narrow lines

c) Long dashed dotted narrow lines              

d) Long dashed double dotted narrow lines

Ans. C

5. When two graphic entities are at a constant distance apart along the length is commonly referred as/ जब दो ग्राफिक इकाइयां लंबाई के साथ एक निरंतर दूरी पर होती हैं, तो इसे आमतौर पर कहा जाता है

A. Concentricity         

B. Parallelism             

C. Perpendicularity                

D. Chordality

Ans. B

6. The type of line that projects from an object for the express purpose of locating a dimension is a/ किसी आयाम का पता लगाने के स्पष्ट उद्देश्य के लिए किसी वस्तु से निकलने वाली रेखा का प्रकार है

A. Visible line 

B. Hidden line

C. Dimension line       

D. Extension line

Ans. D

7. Following line is used to show the internal, invisible, hidden parts of the object./ निम्न रेखा का प्रयोग वस्तु के आंतरिक, अदृश्य, छिपे हुए भागों को दिखाने के लिए किया जाता है।

A. Chain line/ श्रृंखला रेखा

B. Zigzag line

C. Dashed line/ बिंदीदार रेखा

D. Continuous thin line/ निरंतर पतली रेखा

8. Engineering drawing Following is known as soft grade pencil/ इंजीनियरिंग ड्राइंग में निम्नलिखित को सॉफ्ट ग्रेड पेंसिल के रूप में जाना जाता है

A. 3B               

B. 2H

C. 6H              

D. F

Ans. A

9. To draw the leader line, which type of the following line is used?/ मुख्य रेखा खींचने के लिए निम्न में से किस प्रकार की रेखा का प्रयोग किया जाता है?

A. Continuous thick line                     

B. Long chain thin line

C. Continuous thin wavy line             

D. Continuous thin line

Ans. D

10. Which one is the full scale?/ कौन सा पूर्ण पैमाना है?

A. 1:1              

B. 1:4

C. 1:2              

D. 2:1

Ans. A

11. Which one is the reduced scale?/ कौन सा घटा हुआ पैमाना है?    

A. 1:1              

B. 1:5

C. 5:1              

D. 10:1

Ans. B

12. Which one is the enlarged scale?/ बढ़ा हुआ पैमाना कौन सा है?

A. 1:1              

B. 1:5

C. 1:2              

D. 10:1

Ans. D

13. For scale, which one is not correct/ पैमाने के लिए, कौन सा सही नहीं है   

A. 1:2              

B. 1:20

C. 1:1/2                      

D. 1/2

Ans. C

14. Projection of an object shown by three views is known as / तीन दृश्यों द्वारा दर्शाए गए किसी वस्तु के प्रक्षेपण को कहा जाता है [Jan 2018]

a) Perspective                        

b) Isometric    

c) Oblique                  

d) Orthographic

Ans. D

15. Methods of arrangement of dimensions includes/ आयामों की व्यवस्था के तरीकों में शामिल हैं [Jan 2018]

a) Parallel, continuous and combined

b) Perpendicular, parallel and combined

c) Perpendicular, continuous and combined

d) Perpendicular, parallel and continuous

Ans. A

16. Following I.S. Code is used for the selecting standard size of the drawing board./  किस कोड का उपयोग ड्राइंग बोर्ड के मानक आकार के चयन के लिए किया जाता है।

A. I.S. 154       

B. I.S. 1548

C. I.S. 1444     

D. I.S. 1627

Ans. c

17. The thickness of the line of a letter with 14mm height in B type lettering is / B टाइप lattering में 14mm हाइट वाले अक्षर की लाइन की मोटाई होती है – [Jan 2018]

a) 1 mm         

b) 1.5 mm      

c) 1.25 mm     

d) 2 mm

Ans. B

18. The spacing between the section lines should be/ सेक्शन लाइन के बीच की दूरी होनी चाहिए [July 2018]

a) 1-2 mm

b) 2-3 mm

c) 3-4  mm

d) 4-5 mm

Ans. B

19. A typical lay out of drawing sheet Do NOT contain _____./ ड्राइंग शीट के एक विशिष्ट लेआउट में _____ नहीं होता है। [ITI ED July 2017]

a) Centering mark

b) Orientation mark

c) Trimming marks

d) Identification marks

Ans. D

20. The mini drafter serves the purpose of every thing except ____./ मिनी ड्राफ्टर ____ को छोड़कर हर चीज के उद्देश्य को पूरा करता है। [July 2017]

a) Scales

b) Set square

c) Protractor

d) Compass

Ans. D

21. Which set of lead grades has a grade out of sequence?/ लैड ग्रेड के किस सेट में क्रम से बाहर का ग्रेड है [July 2017]

a) H, HB, B, 3B

b) 7B, H, F, 3H

c) 6B, B, H, 4H

d) 9H, HB, B, 2B

Ans. B

22. What type of line has precedence over all other types of lines?/ अन्य सभी प्रकार की रेखाओं पर किस प्रकार की रेखा की प्राथमिकता है?

(a) hidden line            

(b) centre line

(c) visible line             

(d) none of the above

Ans: (c)

23. Inclined planes in a three-view drawing will appear as/ तीन-दृश्य रेखाचित्र में झुके हुए तल इस प्रकार दिखाई देंगे

(a) two surfaces and one edge          

(b) one surface and two edges

(c) three edges                                   

(d) foreshortened in each view

Ans: (d)

24. When a surface of an object is inclined to a plane of projection, it will appear in the view/ जब किसी वस्तु की सतह प्रक्षेपण के तल पर झुकी होती है, तो वह दृश्य में दिखाई देगी

(a) foreshortened

(b) in true size and shape

(c) as a line

(d) as a point

Ans: (a)

25. The primary unit of measurement for engineering drawings and design in the mechanical industries is the/ मैकेनिकल उद्योगों में इंजीनियरिंग ड्राइंग और डिजाइन के लिए माप की प्राथमिक इकाई है

(a) millimeter

(b) centimeter

(c) meter

(d) kilometer

Ans: (a)

26. This type of solid has two bases that are parallel equal polygons:/ इस प्रकार के ठोस के दो आधार होते हैं जो समांतर समान बहुभुज होते हैं:

(a) pyramid

(b) prism

(c) cone

(d) torus

Ans: (b)

27. These types of projectors converge at a vanishing point/ इस प्रकार के प्रोजेक्टर लुप्त बिंदु पर अभिसरित होते हैं

(a) perspective           

(b) parallel

(c) orthographic         

(d) oblique

Ans: (a)

28. In oblique sketches, the most commonly used angles for receding lines are/ तिरछे रेखाचित्रों में, पीछे हटने वाली रेखाओं के लिए सबसे अधिक उपयोग किए जाने वाले कोण हैं

(a) 15 or 60 degrees              

(b) 15 or 75 degrees              

(c) 45 or 60 degrees              

(d) 45 or 75 degrees

Ans: (c)

29. An axonometric projection in which three perpendicular edges of the object make different angles with the plane of projection is called/ एक एक्सोनोमेट्रिक प्रोजेक्शन जिसमें ऑब्जेक्ट के तीन लंबवत किनारे प्रोजेक्शन के प्लेन के साथ अलग-अलग कोण बनाते हैं, कहलाते हैं

(a) isometric projection

(b) diametric projection

(c) trimetric projection

(d) oblique projection

Ans: (c)

30. Hidden lines are drawn as/ छिपी हुई रेखाएँ इस प्रकार खींची जाती हैं

(a) dashed narrow lines

(b) dashed wide lines

(c) long-dashed dotted wide line

(d) long-dashed double dotted wide line

Ans: (a)

31. Line composed of closely and evenly spaced short dashes in a drawing represents/ एक ड्राइंग में बारीकी से और समान रूप से दूरी वाले छोटे डैश से बनी रेखा दर्शाती है

(a) visible edges

(b) hidden edges

(c) hatching

(d) pitch circle of gears

Ans: (b)

32. Superimposed dimensioning is a simplified method of/ सुपरिम्पोज्ड डायमेंशनिंग एक सरलीकृत विधि है

(a) chain dimensioning

(b) parallel dimensioning

(c) combined dimensioning

(d) tabular dimensioning

Ans: (b)

33. A curve drawn for Boyle’s law (PV = constant) on a P-V chart has a characteristic shape of/ पीवी चार्ट पर बॉयल के नियम (पीवी = स्थिरांक) के लिए खींचे गए वक्र का एक विशेष आकार होता है

(a) ellipse/दीर्घवृत्त

(b) parabloa

(c) oblique hyperbola/तिरछा अतिपरवलय

(d) rectangular hyperbola/आयताकार हाइपरबोला

Ans: (d)

34. The profile of a gear teeth is in the form of/ गियर टीथ की प्रोफाइल किस रूप में होती है

(a) parabola               

(b) involute

(c) spiral                     

(d) helix

Ans: (b)

35. When two angles together make 90º, they are called/ जब दो कोण मिलकर 90º बनाते हैं, तो वे कहलाते हैं

(a) obtuse angle/ अधिक कोण

(b) reflex angle/ प्रतिवर्त कोण

(c) complementary angles

(d) supplementary angles

Ans: (c)

36. The included angle of a hexagon is/ एक षट्भुज का सम्मिलित कोण है

(a) 30º

(b) 60º

(c) 120º

(d) 150º

Ans: (c)

37. The included angle of a pentagon is/ एक पंचकोण का सम्मिलित कोण है

a) 1200

b) 600

c) 1080

d) 720

Ans. C

38. Three circle method is used to draw/ चित्र बनाने के लिए तीन वृत्त विधि का उपयोग किया जाता है

a) Pentagon

b) Hexagon/ षट्कोण

c) Octagon/ अष्टकोण

d) Heptagon/ घ) सप्तभुज

Ans.  A

39. For measurement and drawing an angle _____ is used./ कोण को मापने और बनाने के लिए _____ का प्रयोग किया जाता है।

a) Scale

b) Protractor

c) Tee-square

d) Divider

Ans. B

40. Which types of lines is used to draw centre lines?/ केंद्र रेखाएँ खींचने के लिए किस प्रकार की रेखाओं का उपयोग किया जाता है?

a) Long chain thin/ लंबी चेन पतली     

b) Long chain thick/ लंबी चेन मोटी

c) Continuous thin/ निरंतर पतली        

d) Continuous thick/ लगातार मोटी

Ans. A

41. In which system, dimensioning is done in such way that it can be read from bottom or right side?/ किस सिस्टम में डायमेंशन इस तरह से किया जाता है कि उसे नीचे या दाहिनी तरफ से पढ़ा जा सके?

a) Aligned system

b) Unidirectional system

c) Both

d) None of the above

Ans. A

42. Universal circle method is used for drawing/ ड्राइंग के लिए यूनिवर्सल सर्कल विधि का उपयोग किया जाता है

A. Only regular pentagon/ केवल नियमित पंचभुज

B. Only regular hexagon/केवल नियमित षट्भुज

C. Only regular octagon/ केवल नियमित अष्टभुज

D. All of the above/ उपरोक्त सभी

Ans. A

43. In which system, dimensioning is done in such way that it can be read from bottom only?/ किस सिस्टम में डायमेंशन इस तरह से किया जाता है कि उसे नीचे से ही पढ़ा जा सके?

A. Aligned system/ संरेखित प्रणाली

B. Unidirectional system

C. Both           

D. None of above

Ans. B

44. The method of giving dimensions from one datum feature, in one direction is called/ एक डेटम फीचर से एक दिशा में डायमेंशन देने की विधि कहलाती है

A. Chain dimensioning/ चेन आयाम    

B. Parallel dimensioning/ समानांतर आयाम

C. Combine dimensioning/ आयाम को मिलाएं

D. None of the above

Ans. B

45. Which pencil is darker?/ कौन सी पेंसिल अधिक गहरी है?

A. H                

B. 2H

C. HB              

D. 4H

Ans. c

ITI Engineering Drawing Questions and Answers PDF in Hindi
ITI Engineering Drawing MCQ PDF 2023 [240 MCQs]
ITI Engineering Drawing MCQ [PDF] Questions in Hindi
ITI Engineering Drawing Question paper [PDF]
ITI Engineering Drawing 500 MCQ E-Book in Just Rs.12/-

1 thought on “ITI Engineering Drawing Questions and Answers PDF [160 MCQs]”

  1. Pingback: ITI Engineering Drawing Book [PDF] Free Download 2023

Comments are closed.